www.sarajevskatribina.ba
Sarajevska Tribina
 

Gregor Vidovic

Govor

Gregor Vidovic

Obrazovanje:

  • Diplomski i postdiplomski zavrsio na renomiranoj Muzickoj akademiji u klasama Helmuta i Weinrebea, Jurgen Glaussa, Nine Tichman i Pi-hsien Chen-a.

Radno iskustvo:

  • Solist - koncertne aktivnosti u Njemackoj, Austriji, Hrvatskoj, Francuskoj i BiH.
  • Majstorski kursevi u Kairu, Aleksandriji, Sao Paulu i Rio de Janeiru u 2003.
  • Klavirsko-pedagoski rad te organizacija i podrska dobrotvornih projekata s ciljem unapredenja internacionalne kulturne saradnje Bosne i Hercegovine sa drugim zemljama.

Koncerti:

  • Zapazeni i uspjesni koncerti u Kairu, Aleksandriji, Sao Paulu i Rio de Janeiru u 2003.
  • U 2004. predstoje jos daljni koncerti i majstorski kursevi u Egiptu, Njemackoj, SAD-u, Juznoj Koreji, Brazilu i Meksiku.

Dio govora:

Za sve velike kulture i civilizacije, muzika je bila i jos uvijek jeste od fundamentalnog znacaja. Ona ima sposobnost prenosenja misli, emocija i vrijednosti bez rijeci ili vizualnih formi. Ona istovremeno dodiruje i svijest i podsvijest. Moze reci istinu bez prigovora, povredivanja ili arogancije. Ove kvalitete su neodvojivi dio cjelokupne muzike, bez obzira na cinjenicu kada, gdje ili ko je kreira.

Kao muzicar koji predstavlja klasicnu muziku, zelio bih iskoristiti ovu priliku da govorim o nacinima na koji klasicna muzika doprinosi razvoju i ocuvanju kulture mira...

...Zahvaljujuci svojoj kvaliteti komunikacije, klasicna muzika prenosi poruke humanosti. Ona pokazuje da su vrijednosti dobrote, ljepote i ljubavi univerzalne vrijednosti u svim kulturama uprkos razlicitim pozadinama i interpretacijama. Ova sposobnost predstavljanja vrijednosti bez potrebe za njihovim opisivanjem, vec prosto dodirujuci srca publike, pravi je nacin za sirenje postovanja i prihvatanja razlicitih kultura, religija i nacina zivota.