www.sarajevskatribina.ba
Sarajevska Tribina
 

Severin Montina

Govor

Severin Montina, pomocnik ministra obrazovanja i nauke Federacije BiH

Cast mi je da mogu pozdraviti ovaj uvazeni skup u ime Federalnog ministra obrazovanja i nauke, i u svoje osobno ime. Takoder vam prenosim iskrene pozdrave i simpatije za vas rad od Federalnog ministra prof. dr. Zijada Pasica, koji nazalost danas nije u mogucnosti biti sa nama.

Sama rijec "mir" danas je jedna od vrlo cestih u cijelom svijetu, medutim do njenog pravog, punog sadrzaja tesko dolazimo. Znamo mi u BiH vrlo dobro, naucili smo i jos uvijek ucimo na osobnim iskustvima. Druge dvije rijeci "obrazovanje" i "kultura" tijesno su povezane sa mirom. Sasvim je sigurno da se sve tri u stvarnosti prozimaju, jedna drugu uvjetuju i sadrzaj svake od njih gotovo postaje nemoguc bez ostale dvije.

Jedan od glavnih ciljeva obrazovanja je poboljsanje uvjeta zivota. I bas to imamo u vidu kada radimo na aktualnoj reformi obrazovanja, ili bolje reci stalnoj modernizaciji i stalnoj prilagodbi vrlo brzim promjenama u znanosti i tehnologiji.

Cesto danas cujemo kako se u obrazovanju moramo prilagoditi Europskim standardima i to je bez sumnje tocno, ali ti standardi nisu suhoparni popis tocno propisanih naredbi vec skup razlicitih iskustava i bogat izvor obrazovnih praksi u razlicitim drzavama, kao i povecane mogucnosti dobijanja koristi kroz iskustva drugih. Sve kulture i zajednice su neosporno interesantne i sve imaju odredenu vrijednost neovisno od razlicitih gospodarskih i politickih uvjeta.

Jednak pristup i pravedno priznavanje predstavljaju primjer jasnih europskih standarda koje treba ubrzano poboljsavati u BiH, kao i multikulturalno obrazovanje koje je trenutno jedan od najvaznijih standarda u Europi.

Stoga je nas glavni zadatak promovirati principe mira ukljucujuci jedinstvo u razlicitosti, meduetnicku harmoniju, demokratsko vodstvo i odlucivanje, miroljubivo razrijesenje konflikata i potrebno postivanje ljudskih prava i odgovornosti.

Na kraju vas jos jednom srdacno pozdravljam, svim ucesnicima zelim uspjesan rad i neka vasa plemenita nastojanja urode bogatim plodom.